Amsterdam krijgt groene entree Nieuw West

Op 25 november is de eerste iep in de middenberm van de stedelijke weg (N200) geplant. In totaal gaan hier 186 iepen en 4,2 miljoen verschillende bloembollen de grond in. Tussen de Seineweg en de Admiraal de Ruijterweg vind je straks een brede middenberm vol bomen en bloemen. Met de langzamere snelheid van 50 km per uur en drie nieuwe oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers wordt de N200 de nieuwe groene entree van de stad.

De grootschalige opknapbeurt van de N200 was een goede aanleiding om de weg beter in te passen in de groeiende stad. Sloterdijk is een belangrijke locatie voor woningbouw. Nu de snelheid van de weg terug is gebracht naar 50 km per uur, kan Amsterdam meer woningen bouwen. Met drie nieuwe oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers verbinden we Nieuw West en Sloterdijk en wordt station Sloterdijk nog beter bereikbaar. Martijn Braamhaar, projectmanager van gemeente Amsterdam: “Dit maakt Sloterdijk en Nieuw West een aantrekkelijke buurt om te wonen, werken en recreëren. De nieuwe N200 is nu een groene verbindingsader in plaats van een snelweg die twee stadsdelen doorkruist”.

Stadsnatuur draagt bij aan schone lucht

Met meer dan 75.000 iepen is Amsterdam een échte iepenstad. De stad heeft zelfs de meeste iepen ter wereld. De iepen die we in de middenberm bij de N200 planten, zijn zo’n drie meter hoog en hebben een stamdikte van 20-25 centimeter. We planten ook 500 bloembollen per vierkante meter. Het zijn zes bloembollensoorten die verspreid over het hele jaar in bloei staan, zoals sneeuwklokjes, boshyacinten, boerenkrokussen en kievitsbloemen. Vanaf komend voorjaar ontstaat zo een kleurrijke, groene middenberm die ook vlinders, wilde bijen en andere insecten aantrekt. Bomen en groen zijn de longen van de stad. Ze dragen bij aan schone lucht, trekken vogels en insecten aan en maken onze wijken aangenamer en gezonder.

Beter verbonden én groen

Bij het project de Nieuwe N200 wordt meer met natuur gedaan. Zo bouwt aannemerscombinatie ééN200 vlak voor Halfweg een ecopassage die de laatste schakel vormt in de Groene As en de natuurgebieden Amstelland en Spaarwoude met elkaar verbindt. En worden natuurpark De Bretten en de omliggende sportvelden beter bereikbaar vanwege de nieuwe oversteekplaatsen op de Haarlemmerweg. Dat draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van dit gebied tot een gemengde wijk waar wonen, werken, recreëren en een goede bereikbaarheid hand in hand gaan.


  • slide
  • slide
  • slide
  • slide