Waternet heeft elf kilometer gietijzeren buizen besteld. Dit is de grootste order voor de drinkwaterleiding voor de stad sinds de afgelopen twintig jaar. Amsterdam groeit. Dat is niet alleen bovengronds merkbaar, ook onder de grond wordt de capaciteit van het leidingennetwerk uitgebreid.

Zulke grote bestellingen gietijzer zijn in Nederland een zeldzaamheid. De laatste Amsterdamse orders van deze omvang dateren van de aanleg van de Westelijke Tuinsteden (1948-1963) en IJburg (2001). De ontwikkeling van Sloterdijk en het Westelijk Havengebied heeft ook onder de grond effect. De oudste drinkwaterleiding van Amsterdam uit 1853, geïnitieerd door Jacob van Lennep en ingenieur Vaillant en ook van gietijzer, wordt vernieuwd én verplaatst.

Wethouder Udo Kock (Waterbeheer): ”De nieuwe leiding ligt straks náást in plaats van onder de N200 (Haarlemmerweg) zodat toekomstig onderhoud minder hinder oplevert voor het verkeer. De nieuwe gietijzeren leidingen gaan zo’n 100 jaar mee. Door de aanleg van de nieuwe leiding neemt de capaciteit van de drinkwatervoorziening van Amsterdam toe. Zo is het drinkwaterleidingnetwerk klaar voor de  groei van de stad.

In 2019 liggen er twee nieuwe drinkwatertransportleidingen van ieder vijf en een halve kilometer naast elkaar. De buizen hebben een grotere diameter waardoor er meer drinkwater naar Amsterdam komt. Het pompstation Haarlemmerweg werkt dan op maximale capaciteit.

Rafael Roquet van Saint Gobain Pipe Systems BV en Roelof Kruize van Waternet tekenen het contract.

Werk met werk combineren: Project de Nieuwe N200

Niet alleen de drinkwatertransportleidingen worden vernieuwd. Vanaf eind 2017 krijgt de N200 (Haarlemmerweg) van Halfweg tot in Amsterdam een grondige opknapbeurt. Groot onderhoud aan de dijk onder de weg, een nieuwe brug in Halfweg en een nieuwe inrichting van de weg in Halfweg en bij Sloterdijk. De Haarlemmerweg is straks een groene entree naar de stad. Vier partijen werken samen om de N200 opnieuw in te richten. Zo wordt de uitvoeringsperiode verkort, kosten bespaard en krijgt het gebied een nieuwe uitstraling. De samenwerkende partijen zijn: Gemeente Amsterdam, Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat.