De transportleidingen voor drinkwater zijn vanaf de negentiende eeuw aangelegd. Een van de initiatiefnemers was schrijver en politicus Jacob van Lennep. Van Lennep stelde rond 1850 voor om een drinkwatertransportleiding aan te leggen van het duingebied achter Heemstede naar Amsterdam, nu de Amsterdamse Waterleidingduinen. In 1853 was de drinkwatertransportleiding gereed. Nog altijd krijgt een derde van de Amsterdammers drinkwater via deze leiding en 3 leidingen die later zijn aangelegd.

Miljoenen liters water

Drinkwatertransportleidingen zijn niet zomaar waterleidingen. Door de oude dikke buizen wordt op piekmomenten wel 4,6 miljoen liter water per uur doorheen gepompt. De oudste is gemaakt van robuust gietijzer dat al ruim 150 jaar probleemloos meegaat. Inmiddels zijn de leidingen aan vervanging toe, een operatie die Waternet slim combineert met het onderhoud aan de N200 door Rijkswaterstaat. 

Waterlevering gegarandeerd

De nieuwe drinkwatertransportleidingen komen niet onder, maar naast de N200 te liggen. Dat maakt onderhoud in de toekomst een stuk makkelijker, omdat het dan niet nodig is om de weg helemaal af te sluiten. ‘Het vernieuwen van de 3 oude drinkwatertransportleidingen is zo gepland dat de Amsterdammer daar niets van merkt’, zegt Michiel Keesmaat, projectmanager sector leidingen van Waternet. ‘Pas als de eerste nieuwe leiding in gebruik is, worden de oude leidingen afgesloten. De waterlevering gaat dus altijd door.’ Waar door de oude buizen op piekmomenten 4,6 miljoen liter per uur doorheen gaat, kan de nieuwe leiding maar liefst 5,7 miljoen liter water per uur aan.

Schuimbeton

De oude drinkwatertransportleidingen liggen op ongeveer anderhalve meter diepte in de dijk. Verwijderen van de leidingen zou betekenen dat de dijk grotendeels moet worden afgegraven. Keesmaat: ‘We laten ze daarom in de dijk liggen en vullen ze op met schuimbeton. Zo blijft de stabiliteit van de dijk gegarandeerd en zijn de werkzaamheden sneller klaar.’ 

Animatie van de aanleg van nieuwe drinkwatertransportleidingen onder het fietspad langs de N200

De leidingen worden één voor één vervangen, zodat Amsterdam ook tijdens de werkzaamheden zeker is van helder en schoon drinkwater.